Als er een dag is waarop Spakenburg in twee delen is verdeeld, dan is het wel wanneer de derby gespeeld wordt. Twee keer per jaar gebeurt dit normaal gesproken. Het is dan heel normaal dat de ene kant van Spakenburg blauw is en andere kant rood. Alles draait om die ene wedstrijd waarbij verliezen absoluut geen optie is. Er wordt grof betaald voor kaartjes en iedereen die echt uit Spakenburg komt kijkt sowieso. De meeste mensen gaan vanaf de ochtend al ergens een drankje doen om zich voor te bereiden op de derby. Het hoort er allemaal bij. Want er mag natuurlijk niets aan het toeval overgelaten worden.

Iemand die nog nooit van de derby van Spakenburg gehoord heeft zal waarschijnlijk geen idee hebben waar dit over gaat. Maar we hebben het over de wedstrijd tussen de twee plaatselijke voetbalvereniging genaamd IJsselmeervogels en Spakenburg. Deze zijn allebei actief in de Tweede Divisie. Of een team nu wel of niet een goed seizoen draait, alles valt of staat eigenlijk met het winnen van de derby. Daarmee kan een slecht seizoen ineens weer goed worden gemaakt. Het belang van de wedstrijd is goed voelbaar wanneer je in de omgeving van Spakenburg bent terwijl deze wordt gespeeld.

Het is fascinerend om te zijn doe een relatief kleine plaats als Spakenburg zo enorm groot kan zijn als het aankomen op een evenement als de derby. Dit is dusdanig opvallend dat er zelfs een documentaire over is gemaakt in de Verenigde Staten. In heel Nederland leeft de wedstrijd, die als een van de grootste derby´s ter wereld wordt gezien. Afgelopen seizoen kwam zelfs bondscoach Ronald Koeman een kijkje nemen toen deze werd gespeeld. Dat zegt natuurlijk al genoeg over wat voor een enorm evenement de derby is. Er komen duizenden mensen op af waardoor het sportpark compleet uitpuilt met mensen.

Niet zelden zijn zelfs families verdeeld. Hierbij is een bepaald deel voor de ene en de rest voor een andere club. Deze staan op de dagen rondom de derby lijnrecht tegenover elkaar. Kort daarna is alles echter weer vergeten en gaat het leven gewoon weer verder zoals dat daarvoor al het geval was. Zo veranderd het normaal gesproken zo rustige vissersdorp voor een paar dagen in een ware heisa waar wereldwijde aandacht voor is. Lees hieronder alles over de twee teams waar het allemaal om draait en wat hen nu precies verschillend maakt van elkaar.

IJsselmeervogels

De Rooien zoals IJsselmeervogels wordt genoemd, zijn de laatste jaren geregeld wat succesvoller dan de buren. Ook dit seizoen draait de ploeg weer bovenin mee in de Tweede Divisie. Sterker nog, de ploeg heeft zoveel titels gewonnen dat het de meest succesvolle amateurvereniging van Nederland is. De thuishaven van IJsselmeervogels heet Sportpark de Westmaat en ligt, niet geheel toevallig, pal naast de velden van Spakenburg. Deze vallen dan ook onder hetzelfde sportpark.

SV Spakenburg

Sportvereniging Spakenburg is de tegenhanger van IJsselmeervogels. Zoals je al kon raden, zijn dit de Blauwen. Net als de buurman worden de thuiswedstrijden afgewerkt Sportpark de Westmaat. De club werd reeds begin jaren dertig opgericht. De IJsselmeervogels kwam vervolgens een klein jaar later al tot stand, wat natuurlijk niet geheel toevallig was. Sindsdien is het altijd een ware belevenis als de twee elkaar treffen. Aan de oevers van het IJsselmeer wordt dan een wedstrijd afgewerkt die meer karakter heeft dan bijna alle andere toernooien.