In een plek als Spakenburg is er van alles te doen. Daarom alleen al is het enorm leuk om hier een keer een goede dag voor uit te trekken. Doordat er overal in en om het vissersdorp enorm veel historie te vinden is kun je hier zelfs gerust een heel weekend spenderen. De typische klederdracht die al eeuwenoud is is voor vele toeristen een ware trekpleister. Deze komen lang niet alleen uit Nederland. Er zijn allerlei toeristen uit het buitenland die Spakenburg weten te vinden. Dat geeft eigenlijk al aan waarin een relatief klein dorp groot kan zijn.

De omgeving en de ligging maken het nog mooier om hier te zijn. Aan wat vroeger de Zuiderzee was en tegenwoordig het IJsselmeer is kun je even helemaal tot rust komen. De omgeving leent zich prima om te gaan wandelen of te gaan fietsen. Ook is er dagelijks de mogelijkheid om boottochten te maken, waarbij je op het water alles kunt zien wat er om dit dorp heen ligt. Vooral bij de oude boten in de museumhaven zie je van alles voorbij komen.

Klederdracht- en visserijmuseum

Dit museum is altijd in de zomer geopend, omdat dit het drukkere seizoen is. Het is een leuke plek om een zeer uitgebreide collectie aan Oud-Hollandse klederdracht te zien. Deze collectie wordt ieder jaar weer uitgebreid met nieuwe items die een verhaal te vertellen hebben. Alles is prima onderhouden, en het is leuk om te zien hoeveel mooie stukken hier te zien zijn die een connectie hebben met de visserij en rijke geschiedenis van het dorp.

Spakenburg zaterdagmarkt

Op deze markt midden in het dorp kun je van alles op de kop tikken. Daarnaast zijn er allerlei gezellige terrassen om even te ontspannen tussen het winkelen door. In allerlei kramen verkopen zowel lokale marktlieden als andere hun spullen. Dit maakt het een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen voor een middag.

Molen van Spakenburg

Bij deze molen in Spakenburg zit een eetgelegenheid. Dit geeft de ideale mogelijkheid om te genieten van een hapje en een drankje aan het water. Zeker als het weer meezit is het een fantastische locatie om te zijn. Met uitzicht over het water van de gracht is het goed vertoeven op deze plek. Dit is echter niet alles want er zijn nog veel meer plekken in Spakenburg waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Vooral de plaatselijke vis is geweldig om te proberen.

Museum Spakenburg

Er is hier van alles te zien over de rijke historie van het dorp. Verdeeld over acht gebouwen kun je allerlei dingen zien die de geschiedenis van dit fascinerende vissersdorp vertellen. Het is deels een openlucht- en deels een binnenmuseum. Zodoende kun je hier ook gemakkelijk komen als het weer een keer niet helemaal meezit. Dit is te vinden rond de museumhaven in het oude centrum van het dorp waar alles dus dicht bij elkaar te vinden is. De totale grootte van het hele museum bij elkaar is een kleine 1500 vierkante meter.